MARÍA RODRÍGUEZ MURILLO (1891-1935)

María Rodríguez Murillo  1891 – 1935. Nascuda a San Antonio, Tabasco, Zacatecas

Durant la Guerra Cristera, de 1926 a 1929, el clergat es va oposar a l’educació laica i en general al laïcisme, molts mestres van ser perseguits, se’ls van tallar les orelles o assassinats pels “cristeros”. En la dècada següent van renovar els seus atacs. En aquesta època, els intents d’implantar l’ensenyament socialista van motivar reaccions violentes de grups de “cristeros” que al crit de “Viva Crist” destruïen escoles i llibres de text, assassinaven, mutilaven i ultratjaven a mestres i mestres rurals.

María Rodríguez Murillo donava classes a nens i adults a Huiscolco, municipi de Tabasco. S’havia enfrontat amb el cacic del lloc perquè no volia que els seus treballadors aprenguessin a llegir i escriure. Va ser acusada de ser comunista pel cacic i d’heretge pel capellà. Va donar suport al repartiment de terres, mentre que la gran majoria del clergat amenaçava als pagesos pobres que rebessin terres de l’Estat amb els càstigs eterns de l’infern.

La matinada del 26 d’octubre de 1935, els “cristeros” van exigir a la mestra que marxés del poble; com no ho va fer, la van violar, la van lligar amb una corda dels peus i la van arrossegar a galop de cavall pel camí terregós que porta a la sortida de Huiscolco. Li van tallar els pits i els van penjar en arbustos localitzats en la riba del camí. Un a la dreta, un altre a l’esquerra, com a exemple, perquè els altres mestres rurals desistissin d’impartir educació socialista.

Així van assassinar a la mestra María Rodriguez Murillo. Al matí següent del sagnant assassinat, el capellà del lloc va dir missa i va absoldre als assassins.

(vegeu: David L. Raby. “Educación y Revolución Social en México, 1921 a 1940”. México, 1974

Salvador Frausto Crotte. “Maestra María R. Murillo. Víctima de fanatismo y odio religioso” El Universal, 17 de junio de 2001)