PERRINE NATALIE DUVAL (Nathalie Lemel)

Perrine Natalie Duval 1826 – 1921, militant de l’Associació internacional dels treballadors i feminista que va participar, sobre les barricades, a la Comuna de París de 1871.

L’any 1865, Nathalie Lemel adhereix a la Internacional i quan una nova vaga esclata, forma part del comitè de vaga i és electa delegada sindical, fet excepcional per a l’època. Es distingeix per la seva determinació i les seves qualitats d’organitzadora; es baralla sobretot per a la paritat dels salaris entre homes i dones. Segons un informe de policia: « S’havia fet observar per la seva exaltació, s’ocupava de política; en els tallers, llegia en veu alta els mals diaris; freqüentava assíduament els clubs ».

Participa en la creació de « La Domèstica », una cooperativa d’alimentació i « La Marmite7 », un restaurant obrer (que comptarà en total 4 establiments per a 8 000 obrers).

A partir del 18 de març de 1871, la porten a crear, amb Élisabeth Dmitrieff, la Unió de les dones per a la defensa de París i les cures als ferits. l’11 d’abril; forma part del comitè central de la Unió de les dones.

Després de la derrota de La Comuna, el Consell de guerra la condemna a la deportació i a la reclusió a Nova Caledònia. Rebutja la gràcia demanada per a ella a les autoritats pels seus amics. És embarcada a bord de Virgínia, en el mateix comboi que Henri Rochefort i Louise Michel. Li cal esperar la llei d’amnistia de 1880 abans d’ésser alliberada i de tornar a França. Troba feina al diari L’Intransigent i continua la lluita per a la condició femenina.
Mor en la misèria i cega l’any 1921 a l’hospici de Ivry-sur-Seine.