Sens dubte victòria d’Evo, segons enquestes a peu d’urna

evo-morales-elecciones-07-580x388

Els primers resultats avui a boca d’urna a les eleccions generals a Bolívia donen una victòria aclaparadora d’Evo Morales sobre els seus altres set adversaris, amb un 62 per cent de reclçament.

D’acord amb els sondejos de les televisions privades ATB, UNITEL i Red Uno, Morales i el governamental Movimiento al Socialismo superen en 39 punts al seu més proper candidat, el ex prefecte de Cochabamba Manfred Reyes Vila, de Plan Progreso para Bolívia (PPB), que ha obtingut un 23 per cent de suport.

Li segueixen en aquest ordre Unitat Nacional, de Samuel Doria Medina, amb nou per cent de la intenció de vot, i Aliança Social, de l’ex-batlle de Potosí Rene Joaquina en el quart lloc amb tot just el tres per cent de suport.

Morales i el MAS han guanyat, segons aquesta perquisició, en set de nou departaments (La Pau, Oruro, Chuquisaca, Potosí, Cochabamba, Pando, i Tarija).

L’agrupació oficialista va ser superada pel PPB a Santa Cruz i Beni.

En aquests informes preliminars encara no es precisaven els resultats en la votació dels 166 membres de l’Assemblea Legislativa Plurinacional, on el MAS aspira a guanyar els dos terços dels futurs parlamentaris, sobretot a la cambra alta (Senat).

Aquest diumenge també els departaments de La Paz, Oruro, Cochabamba, Chuquisaca i Potosí van votar de manera positiva en un referèndum sobre autonomia i la província Gran Chaco (Tarija) es pronunciarà sobre la seva autonomia regional.

A més, 12 municipis van decidir sobre l’autonomia indígena (Huacaya, Tarabuco, Vila Mojocoya, Charazani, Jesús de Pica Chipaya, San Pedro de Boga, Pampa Aullagas, Salinas de Garci Mendoza, Curahuara de Carangas, Chayanta i Charagua).

Assoleix majoria en el Senat

El MAS arriba a la majoria en el Senat, segons les enquestes de boca d’urna difoses avui per les xarxes de la televisió ATB i Uno de Bolívia.

DPA reporta que el MAS obté 25 senadors, xifra que li permetrà controlar amb àmplia majoria la cambra alta de la futura Asamblea Legislativa Plurinacional, mentre “Convergència Nacional”, de Mafred Reyes Vila, tindrà deu senadors i “Unitat Nacional”, de Samuel Doria Medina, un senador.

Samuel Doria reconeix victòria d’Evo

El candidat presidencial bolivià pel partit Unitat Nacional, Samuel Doria, reconeix els resultats extraoficials de les eleccions que es realitzen aquest diumenge i que donen com guanyador al president Evo Morals.

Doria qui extraoficialment va obtenir el nou per cent de la intenció de vot en aquest procés electoral, afirma que reconeix “la decisió del poble bolivià. Està clar, el poble bolivià ha decidit donar-li altra oportunitat a Evo Morales”, va indicar Doria Medina, durant una conferència de premsa on a més va assenyalar que continuarà sent un opositor al govern.

* extret de Cubadebate.cu i traduït per la UCPC