Milers de comunistes nepalís protesten contra el govern per no destituir al cap de l’exèrcit

110416_kaosenlaredKÀTMANDU 12 de Novembre 2009

Milers de militants maoistes es van llençar als carrers de la capital de Nepal el dijous en una de les majors manifestacions antigovernamentals portades a terme des de que els ex rebels van perdre el poder al maig.

Cridant “a terra el govern marioneta” i enarborant banderes rojes, els manifestants van envoltar el principal complex governamental, en el centre de Kàtmandu, i van bloquejar la zona.

“Nepal pot haver-se convertit en república però encara no s’ha assolit el veritable govern del poble”, va dir a la AFP un manifestant, Shanchalal Waiba, als afores del complex governamental de Singha Durbar. “Aquesta protesta pot implicar dificultats a la gent a curt termini, però a llarg termini portarà un futur millor”, va afegir. Els maoistes van guanyar les eleccions a Nepal el 2008 i van abolir la monarquia, però el seu Govern va caure vuit mesos després, quan el president va rebutjar el seu intent de destituir al cap de l’Exèrcit.

L’ex escamot, que va lluitar contra el poder estatal durant deu anys en una guerra civil que va acabar en 2006, pretén que el president presenti les seves disculpes per bloquejar la destitució del cap de l’exèrcit, alguna cosa que els maoistes consideren inconstitucional. Els líders maoistes van declarar la seva esperança de mobilitzar almenys a 300.000 persones en la manifestació, que continuarà el divendres.

Més de 2.000 policies antidisturbis han estat desplegats a Kàtmandu. Tant maoistes com govern van assenyalar la seva intenció de mantenir un comportament pacífic. Un periodista de la AFP va afirmar que la manifestació del dijous semblava desenvolupar-se tranquil·lament. “Com més pacífiques siguin les protestes, més donarem prova de retenció”, va assegurar a l’AFP l’oficial de policia Ashutosh Rana. Encara així, diverses persones van resultar ferides ahir en disturbis a Kàtmandu durant la manifestació de les desenes de milers de maoistes, que van envoltar la secretaria central del Govern de Nepal per a queixar-se de la decisió presidencial de maig de restaurar en el seu càrrec al cap de l’Exèrcit. “La Policia va iniciar càrregues contra els manifestants i va llençar quatre ràfegues de gasos lacrimògens”, va dir el portaveu del Ministeri d’Interior, Jaya Mukunda Khanal, qui va quantificar els ferits en quatre maoistes i dos policies.

Les autoritats, segons Khanal, havien ordenat un desplegament de seguretat de 10.000 policies als voltants de la secretaria del Govern -coneguda com Singha Durbar-, amb un accés prohibit en un radi de 200 metres. No obstant això, va dir el portaveu, un grup de manifestants maoistes van intentar penetrar a la zona vedada, pel que la Policia va iniciar les càrregues.

D’acord amb el programa maoista, la jornada de protestes va començar a les 8 del matí hora local (02.15 GMT) i acabarà a les 17.00 hores, el moment en el qual també finalitza l’horari laboral dels funcionaris del Govern.

* Traduït al català per la UCPC