El Front Polisario tornaria a la lluita armada si Haidar mor

113262_HaidarEl representant del Front Polisario davant l’ONU, Ahmed Bujari, va assegurar aquest dilluns que el Front Polisario va comunicar a les Nacions Unides la seva “preocupació” per la situació de l’activista saharaui Aminetu Haidar i que “seria inconcebible reprendre el diàleg amb el cadàver de Aminetu Haidar sobre la taula”.

Ahmed Bujari va indicar que s’ha posat en contacte amb els membres del Consell de Seguretat i l’enviat especial de l’ONU per al Sahara Occidental, Cristopher Ross, per a expressar-li la preocupació de la part saharaui per l’absència d’una sortida al cas de l’activista saharaui. “Els hem comunicat el nostre temor pel perill que corre la vida de Aminetu Haidar i que seria inconcebible reprendre el diàleg amb el cadàver de Aminetu Haidar sobre la taula”, va assenyalar.

En aquest sentit, Ahmed Bujari va considerar que si l’activista saharaui Aminetu Haidar perdés la vida, el procés de negociació entre el Front Polisario i El Marroc que afavoreix l’ONU rebria “un cop mortal”. Espanya ha sol·licitat la col·laboració tant del secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, com de l’alta comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans, Pillay.

L’ONU, per la seva banda, va assegurar ahir que “busca la manera” de resoldre la situació de l’activista saharaui Aminetu Haidar. El portaveu de Nacions Unides, Martin Nesirsky, va assenyalar que el secretari general, Ban Ki-moon, segueix preocupat per la situació de Aminetu Haidar, que ha entrat en la seva quarta setmana sense ingerir aliments. “L’ONU busca la manera d’ajudar a resoldre la situació de Aminetu Haidar”, va dir a preguntes de la premsa Nesirsky, qui va declinar precisar si per a això s’han portat a terme contactes entre l’organisme mundial amb les autoritats espanyoles i marroquines.

Nesirsky va assenyalar referent a això que el secretari general de l’ONU es fa eco de la crida divendres passat de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Antoni Gutierrez, a Espanya i El Marroc perquè considerin qualsevol mesura que pugui conduir a destrabar la situació. El contenciós territorial del Sahara Occidental està encara pendent de resoldre per l’estancament de les negociacions iniciades en 2007 a instàncies d’una resolució del Consell de Seguretat.

Les dues parts, el Front Polisario i El Marroc, han celebrat des de llavors quatre reunions directes en la localitat de Manhasset, als afores de Nova York, sense que hagin assolit acostar postures, i Ross ha tractat en els últims mesos d’acordar amb elles la data d’una cinquena trobada. El Consell de Seguretat en la seva última resolució 1871, flama a ambdues parts a trobar una solució política que garanteix l’autodeterminació del poble del Sahara Occidental.