Esquema de les dues primeres sessions del cicle de conferències sobre lluita de classes a Vic

El perquè de la formació política

Conferència: doctor Oriol Martí

Casal Manuel Viusà, 17 de gener, a les17h

El doctor Oriol Martí, ens parlà de la necessitat d’una formació ideològica sòlida, com a eina per al treball polític. De la necessitat de l’estudi, la reflexió i l’esforç, per aconseguir una formació crítica.

De com a partir de l’anàlisi de la realitat, s’havia de fixar una línia de treball (tàctica, estratègia) que fos un model alternatiu, per a transformar la realitat, en una societat més justa.

Cal tenir una formació política sòlida, perquè en la batalla de les idees,puguem defensar la nostra alternativa política, de forma clara i entenedora.

Es parlà de la funció de formació de quadres polítics i sindicals, que tot al llarg d’aquests darrers cent anys han tingut els Casals, Ateneus obrers, Cooperatives.

Es comentà el model de la Universitat Obrera de París dels anys d’entreguerres, com a experiència reeixida de formació de quadres polítics. I un dels seus impulsors el psicòleg comunista Georges Politzer,afusellat pels nazis.

Els corrents ideològics en el moviment obrer català

Conferència: Agustí Barrera, historiador

Casal Manuel Viusà, 28 gener,a les 17h

Tot i que el moviment obrer al llarg del segle XIX i XX, és hegemonitzat per l’anarcosindicalisme la CNT. Cal considerar l’existència d’un catalanisme (separatisme) obrerista, en seria un exemple el Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria (CADCI).

El Partit Comunista Català (PCC) 1928, el Bloc Obrer i Camperol (BOC) 1930i el Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM) 1935, són models d’un marxisme de base nacional.

El Partit Català Proletari (PCP) 1934 de Jaume Compte, que arrenca d’una escissió d’Estat Català, és la síntesi de la voluntat d’alliberament nacional i social alhora. El seu portaveu era el setmanari, l’Insurgent.

Jaume Compte i Canelles (1897-1934) i el seu company de partit Manuel Gonzàlez i Alba (1896-1934), del PCP i Amadeu Bardina i Prat (1907-1934) del PCC, moriren al local del CADCI la matinada del 7 d’octubre del 1934 defensant l’Estat català de la República federal, que havia proclamat el President de la Generalitat Lluís Companys.