Homenatge internacional per l’assassinat del comandant guerriller Jorge Briceño

jojoyDes de la Universitat Comunista dels Països Catalans volem traslladar el nostre més sentit sentiment de solidaritat als lluitadors colombians que de diferents formes combaten l’imperialisme a la ciutat i a la selva i que aquests dies ploren la caiguda en combat del Comandant Jorge Briceño dirigent de la força guerrillera FARC-EP (Forces Armades de Colòmbia – Exèrcit del Poble) és per això que reproduïm el comunicat de condòl de les FARC-EP  i els diversos articles que des d’arreu del món han escrit diversos intelectuals solidaris amb el poble colombià en motiu d’aquest tràgic succès.

Notícia d’AnnCol (Agencia de Noticias Nueva Colombia): FARC comunica la caída del comandante Briceño y su reemplazo: “Nuestro compromiso con el cambio social no se doblega”

Articles:

 
Comunicat de les FARC-EP, extret de www.farcejercitodelpueblo.org
 
 

GLÒRIA ETERNA AL COMANDANT JORGE BRICEÑO,

HEROI DEL POBLE EN LA SEVA RESISTÈNCIA CONTRA L’OPRESSOR:

Amb profund dolor, amb el puny tancat i el pit oprimit de sentiment, informem al nostre poble colombià i als germans llatinoamericans, que el comandant Jorge Briceño, el nostre brau, altiu i heroi de mil batalles, comandant des de les èpoques glorioses de la fundació de les FARC – EP, ha caigut, en el seu lloc de combat, al costat dels seus homes i al capdavant de les seves responsabilitats revolucionàries, com resultat d’un covard bombardeig a l’estil de les blitzkrieg de l’exèrcit nazi. Al costat d’ell van caure altres 9 camarades a qui també rendim el nostre sentit homenatge.

Ha deixat d’existir un home excepcional, de singulars virtuts personals, gran amic i camarada d’extraordinari talent organitzatiu i militar. Un revolucionari exemplar que va dedicar completament la seva vida a la causa dels humils, mestre, preceptor i conductor de guerrillers revolucionaris. Combatent indoblegable, que durant més de quatre dècades va fer mossegar la pols de la derrota a l’exèrcit dels falsos positius, aliat dels paramilitars, vassall de l’imperi ianqui i enemic jurat dels canvis socials i del nostre poble.

No ens queixem. Com revolucionaris som conscients dels riscos d’una lluita com la qual enfrontem, obligats per les circumstàncies, contra un enemic implacable, en el trànsit per arribar a la pau democràtica amb justícia social.

El nostre compromís amb el canvi social i la Nova Colòmbia no es doblega pels cops que puguem sofrir en la lluita per conquistar-la o per la caiguda en combat de les nostres unitats, que encara que ens dolen profundament, també ens comprometen i estimulen a continuar endavant amb major afany com homenatge a la seva memòria, als seus ensenyaments, al seu exemple heroic, a la seva entrega i sacrifici.

Des de molt jove, “el Mono”, com fraternalment li deiem, va abraçar la lluita revolucionària. Sent un camperol adolescent es va veure embolicat en la voràgine de la violència oligàrquica contra el poble, que va esdevenir després de l’assassinat de Gaitán en 1948.

Des de 1968, va empunyar les armes en defensa de la seva vida i del seu poble. Aguerrit  i audaç combatent de primera línia durant tota la seva vida, va anar, amb Manuel Marulanda Vélez, Jacobo Arenas, Efraín Guzmán i molts revolucionaris, insigne constructor de les FARC EP, pel que sempre ho durem en el nostre cor al costat d’ells i de Jacobo Prías Alape, Isaías Marró, Hernando González Acosta, Raúl Reyes, Iván Ríos i tants altres que han donat la seva vida a l’altar de la pàtria per l’alliberament del nostre poble de l’opressió militarista i oligàrquica, per una Colòmbia democràtica amb dignitat, pau i justícia social.

Passat el temps, s’esborraran i oblidaran totes les calúmnies, comparances i infàmies difoses sobre ell, pels seus enemics de classe, pels intoxicadors i piranyes informatives al servei de la desinformació i la guerra mediàtica, i serà recordat eternament pel seu poble, pels revolucionaris i els guerrillers, com un dels seus més resolts i ferms representants, exemple de lleialtat a l’ideari bolivarià, dignitat, transparència, esperit de sacrifici i valor a tota prova.

En instants com l’actual, amb profunda emoció i plenes conviccions, el Secretariat, L’Estat Major i totes les guerrilleres reiterem la nostra fidelitat a la causa de les FARC – EP, fermesa amb els seus principis revolucionaris i bolivarians d’independència, justícia, dignitat i canvi social, banderes que mai arriarem!

Informem que el Comandant Pastor Alape, és nou integrant ple del Secretariat de l’Estat Major Central. També que el Bloc Oriental de les FARC – EP es dirà a partir d’avui “Bloc Comandant Jorge Briceño” que continuarà el desenvolupament dels seus plans sota el comandament del Comandant Maurici Jaramillo.

Una vegada més, com des de fa 45 anys ho hem manifestat, reiterem la nostra disposició a buscar la solució política del conflicte que assoleixi obrir camins de convivència atacant i superant les causes que ho generen. Però, en l’entès que iniciar un diàleg no pot condicionar-se a unes exigències unilaterals i inamovibles, que com la història recent ho evidencia, tot el que volen és dificultar qualsevol intent d’acostament.

Als combatents revolucionaris del país els convoquem a redoblar la lluita i els esforços pels objectius de la llibertat i els canvis. Les desesperades i mentideres crides de l’oligarquia a abandonar les nostres conviccions, decisions i il·lusions, sols pretenen dur un missatge de desesperança al nostre poble, que sent en les banderes de lluita guerrillera revolucionària la possibilitat real d’una futura albada que ho reivindiqui i satisfaci les seves aspiracions!

Glòria eterna als herois caiguts en la resistència a l’opressor!

Glòria eterna a tots els combatents que han lliurat la seva vida per la causa de l’alliberament del nostre poble!

Comandant Jorge Briceño, heroi de la Llibertat, la Nova Colòmbia, la Pàtria Gran i el socialisme: Present, fins a sempre!

Secretariat de les FARC – EP.

Muntanyes de Colòmbia.

Setembre 25 de 2010.