Una farsa dirigida i orquestrada des de la més absoluta irresponsabilitat

tasio580 Una vegada més, un Govern espanyol irresponsable i absolutament mancat de mires ordena detenir a dirigents polítics a qui únicament podria acusar d’una cosa: treballar políticament per a tractar de solucionar el conflicte.

Una vegada més, José Luis Rodríguez Zapatero i Alfredo Pérez Rubalcaba han comptat amb la inestimable col·laboració de diversos mitjans i periodistes que en els seus últims lliuraments dominicals s’han dedicat poc menys que a anunciar una operació d’aquest tipus. En aquests últims mesos, l’Estat, amb tots els mitjans al seu abast, ha tractat de posar en primer plànol una sèrie de farses i mentides, destinades, segons es pot comprovar ara, a construir una pista d’aterratge per a una operació d’aquest calat. Rubalcaba, és obvi, ha dut la veu cantant en aquesta estratègia, i mitjans com «El País» han reforçat aquesta gran farsa que, en resum, buscava estendre i assentar en l’opinió pública espanyola -i probablement en l’europea que mira amb interès i preocupació cap a Euskal Herria- la idea que «ETA ha pres el control absolut sobre l’esquerra abertzale» i que «ha perdut la confiança en els seus dirigents i els ha tallat la iniciativa política que tenien prevista impulsar per a aquesta tardor», tal com el mitjà esmentat escrivia diumenge passat. Poc importa que el missatge dictat per Madrid estigui plagat de desinformació i que, en el fons i fins i tot en la forma, es contradigui a si mateix. Altre exemple d’això podia observar-se ahir mateix en la redacció de la notícia per part de diversos mitjans i agències espanyoles, quan apuntaven que els detinguts «havien mantingut reunions en els últims mesos en relació a la proposta política anunciada per Otegi i que l’esquerra abertzale pretenia usar per a tornar a les institucions presumptament per mitjà d’un distanciament de la violència explícit». El lector notarà, sens dubte, que en el mateix paràgraf inclouen els termes «proposta política» i fins i tot «distanciament de la violència explícit», la qual cosa donaria motiu a qualsevol observador europeu a dur-se les mans al cap -com així succeïx, en realitat- al confirmar que en l’Estat espanyol se segueix detenint a polítics per parlar, segons afirmaven ahir les citades agències i mitjans espanyols, de tals qüestions.

Contradiccions flagrants

És obvi que l’absència de raó mai ha detingut a l’Estat espanyol, i que aquest ha contat sempre amb bons col·laboradors també a Euskal Herria per a tractar de diluir sense vergonya desitjos notòriament majoritaris de la nostra societat, sense importar a canvi de què o a costa de què. L’Estat espanyol segueix funcionant a cop d’obcecació, d’obsessions; en absolut en termes de buscar i propiciar una fase democràtica que desemboqui en un procés real de resolució. I per això afinen en el seu embrutiment la farsa, perquè saben perfectament que l’esquerra abertzale està implicada precisament a treballar perquè aquest nou cicle s’instauri més aviat que tard, tal com han reiterat públicament des de fa mesos i mesos els detinguts ahir per la Policia espanyola.

La dicotomia és clara, i la decisió del Govern espanyol de detenir ahir a Arnaldo Otegi, Rufi Etxeberria, Rafa Díez i a la resta de militants independentistes la plasma amb més claredat que mai: l’Estat espanyol no vol que Euskal Herria avanç cap a un procés democràtic que abordi les causes del conflicte i doni veu i decisió a la societat basca sobre el seu futur. Per aquest motiu empresona als qui treballen per això. Després, és obvi, vestiran la farsa a l’ús, com acostumen.

Quina actitud adoptaran ara els que a Euskal Herria accepten i fins i tot alimenten la farsa?

Al·ludim de nou a la figura dels observadors europeus -reals, en qualsevol cas- per a constatar que són molts qui infereixen d’aquestes operacions policials que l’Estat espanyol, en realitat, no pretén sinó alimentar i perpetuar el conflicte armat.

A aquests mateixos observadors ha de constar-los, fins i tot en aquestes hores, que és pública i notòria l’aposta de l’esquerra abertzale per contraposar amb més iniciativa política i responsabilitat la irresponsable estratègia del Govern espanyol, perquè això és el que realment tem l’Estat. És a Euskal Herria on pot donar-se la volta al conflicte per a situar-lo en el carril adequat; és a Euskal Herria on la societat i els diferents agents, tots, han d’estar a l’alçada de la situació.

En la cultura política espanyola als representants polítics no se’ls demana honestedat, intel·ligència o prudència; als polítics se’ls valora en termes de si són «durs» o «tous». A Euskal Herria, degut en part al greu conflicte que pateix el nostre poble, als polítics se’ls exigeix abans de res responsabilitat. És possible que en el Govern espanyol hi hagi «durs» i «tous», però l’operació deixa clar que, en qualsevol cas, qui manen són els irresponsables.

Editorial del diari basc GARA el 14 d’cotubre de 2009, l’endemà de l’operació espanyola que detenia importants membres de l’esquerra independentista basca per la seva activitat política i idees.