Aquest dissabte tornem! “Imperialisme, internacionalisme i cooperació internacional”

L’anomenada “cooperació internacional al desenvolupament” actua dirigida com una pota més de l’imperialisme, i com a tal s’ha d’analitzar vinculada als elements polítics, econòmics, culturals i militars.

Organitzacions internacionals com la ONU, el Banc Mundial o la OTAN; governs estatals; i corporacions empresarials han anat teixint els seus propis vincles amb el món de la cooperació internacional. Al mateix temps, organitzacions revolucionàries d’arreu del món han anat mutant amb l’estructura de les anomenades ONG, convertint la solidaritat internacionalista en una gestora de projectes dins del marc del desenvolupament capitalista, i allunyant-se de la lluita de classes.

A partir de l’anàlisi crític de l’imperialisme i el seu vincle amb la cooperació internacional, posarem sobre la taula alguns elements de debat de cara a generar polítiques de solidaritat internacionalista basades en la lluita política, que ens serveixin per combatre un model de capitalisme globalitzat basat en l’explotació internacional del treball, l’espoli de recursos naturals, la conquesta de nous mercats i l’especulació, i que ens permetin desenvolupar un model de socialisme feminista als Països Catalans en condicions de solidaritat de classe amb la resta de pobles del món.

“Confrontar el desenvolupament -no acceptar-lo de rutina com la panacea del punt IV proposat pel president Harry Truman el 1949- és una necessitat vital per nosaltres, els del món dependent. Vital, perquè en això s’hi juguen l’autonomia, la personalitat i la cultura, les bases productives i la visió del món que ens ha donat l’alè de vida com a éssers humans i pobles dignes de respecte i d’un futur millor”

Orlando Fals Borda

“Els proposo que vostès, els líders empresarials reunits a Davos, i nosaltres, les Nacions Unides, iniciem un pacte mundial de principis i valors compartits, que donaran una cara humana al mercat global”

Kofi Annan, Secretari General de la ONU, 31/01/1999

Fòrum Mundial de Davos, anunciant el llançament de la iniciativa internacional Global Compact – Pacte Mundial

“Les ONG juguen rols importants en resoldre les insurgències. Moltes ONG arriben abans que les forces militars i s’hi queden després. Poden recolzar una estabilitat duradora. Al màxim possible, els comandants intenten complementar i no anular les seves capacitats. És fonamental construir una relació complementària i basada en la confiança”

Manual de contrainsurgència de l’Exèrcit dels Estats Units FM 3-24

“Com més gran sigui l’ajuda a la lluita dels nostres pobles, més aviat se solucionaran els problemes de tots els nens”

Domitila Barrios de Chungara