Mao

biblio11Mao Zedong (Shaosan, Hunan, 26 de desembre de 1893 – Pequín, 9 de setembre de 1976)

Polític, estadista i poeta xinès; al 1921 va ser un dels fundadors del Partit Comunista de Xina. Va revoltar els pagesos i intentà un aixecament a Hunan, però fracassà. Progressivament imposà els seus criteris a dins el partit, arribant a cap del moviment comunista al 1935. Al 1949 després d’una llarga guerra civil proclamà la República Popular de Xina.

Va ser President del Politburó del Partit Comunista de Xina des del 1943 i president del Comitè Central del Partit Comunista de Xina des del 1945 fins a la seva mort. Sota aquest lideratge, el Partit Comunista governa Xina com a resultat de la victòria en la guerra civil xinesa i en funda la República Popular de la Xina el 1949.

Mao va desenvolupar una branca significada del marxisme-leninisme coneguda com a maoisme, en paral·lel a la ideologia política de l’estalinisme, i mentre estava en el poder va col·lectivitzar l’agricultura durant l’anomenat Gran Salt Endavant. Va crear, i més tard trencar, l’aliança amb la Unió Soviètica. Més endavant va encetar la Revolució Cultural.

A Mao se li reconeix la creació d’una Xina unificada, en pau i sense dominació estrangera per primer cop des de la Guerra de l’opi; al mateix temps és molt criticat pels episodis de gana de 1958–1961 i per la violència que va acompanyar la Revolució Cultural.

Llibres: