Ikasle Jardunaldiak
destacat »

Del 20 al 30 de Novembre serem amb les companyes de l’Universitat de Donosti participant de les jornades IKASLE JARDUNALDIAK

var addthis_config = {“data_track_clickback”:true,”ui_language”:”es”,”ui_atversion”:300,”ignore_server_config”:true};
var addthis_share = {};

Llegir més »
Inici » destacat

HAYDEÉ SANTAMARIA CUADRADO (1923 – 1980)

Haydeé, coneguda com a Yeyé, va néixer en l’antiga província de les Villes, el 30 de desembre de l’any 1923, en el central Constancia, avui Abel Santamaria (en record al seu germà). Filla de família humil, des de molt jove es sensibilitzarà amb els problemes socials que la rodejaven i entrarà a militar en les files de la joventut ortodoxa.

Desprès del cop d’estat del 1952, juntament amb el seu germà editaran els diaris clandestins «Son los mismos» i «El acusador». Posteriorment coneixerà a Fidel i s’unirà al moviment revolucionari sent fundadora del moviment 26 de julio. Participarà de l’assalt a la caserna de Montcada, on serà la responsable de traslladar les armes i ocuparà L’Hospital Civil Saturnino Lora, per tenir cura dels ferits durant l’assalt. Aquest fracassarà i serà empresonada, junt amb Melba Hernandez. Durant l’empresonament s’assabentarà, pels militars, de la mort, prèvia tortura, del seu germà i del seu company sentimental. Fet que la trencarà però no la farà abandonar en la lluita, reprenent les seves tasques com a agitadora, l’any 1954, un cop posada en llibertat.

L’any 1956 serà una de les organitzadores de la insurrecció del 30 de novembre a Santiago de Cuba, que tenia com a objectiu recolzar les guerrilleres que havien d’envair Cuba a bord del Granma. Amb l’inici de la lluita guerrillera, Haydée s’involucrarà en les accions del Moviment 26 de Juliol tant a les ciutats com a Sierra Maestra. Amb el triomf de la revolució, Haydeé, s’integrarà en el Ministeri d’Educació i fundarà la Casa de les Amèriques, institució difusora de la cultura llatinoamericana. L’any 1965 participarà de la fundació del Partit Comunista de Cuba, i en formarà part del Comitè Central. L’any 1967 formarà part de la presidència de l’Organització Llatinoamericana de Solidaritat (ONES).  El 28 de Juliol del 1980, es suïcidarà a l’Havana.

Bookmark and Share

Comments are closed.